Depressie behandeling bij Psycholoog Utrecht

Ben je depressief? Laat het eerst goed uitzoeken

Zelf bepalen of je een depressie hebt is niet altijd makkelijk. In de meeste gevallen is het verstandig om te rade te gaan bij iemand die daarvoor opgeleid is: je huisarts, een psychiater of een psycholoog. Er kunnen ook medische oorzaken zijn van depressieve klachten. Daarnaast kunnen er andere psychische aandoeningen zijn die een rol spelen.

Hoe kan een psycholoog me helpen bij een depressie?

We gaan je eerst kennis laten maken met wat een depressie eigenlijk is en wat het inhoud. Zo krijg jezelf een goed beeld van wat een depressie inhoudt en zullen veel dingen duidelijk worden. Met sommige van deze punten die je ontdekt zal je al meteen aan de slag kunnen.

Je gaat bijvoorbeeld sneller onderscheid maken tussen dingen die voor jou belangrijk zijn en dingen die minder belangrijk zijn. We gaan positieve doelen stellen zo dat je een positiever gevoel krijgt over jezelf. In de therapie leer je omgaan met stressvolle situaties en leer je hoe je je gedrag zodanig kan aanpassen dat je er niet meer ongelukkig van word.

Zelftest

Wil je weten of jij mogelijk lijdt aan depressieve klachten? Je kan  even  de zelftest van Psyned over depressie doen. Hieruit krijg je meer informatie over jezelf en je huidige gemoedstoestand. Natuurlijk is een online test nooit helemaal sluitend en is de uitslag slechts een indicatie, maar toch denk ik dat je al veel kan hebben aan het inzicht die je in jezelf krijgt door de test. Door eerlijk naar de vragen te kijken leer je waar je nu staat.

Kenmerken en symptomen van een depressie

Bij een depressie is er altijd sprake van een langere periode van neerslachtigheid, leegheid en somberheid. Ook is het bij depressie vaak zo dat je geen interesse meer hebt in dingen waar je normaal gesproken plezier aan beleeft. Daarnaast kunnen tijdens een depressie ook andere symptomen optreden:

  • Je nergens meer toe kunnen zetten,
  • piekert veel,
  • bent prikkelbaar,
  • je hebt moeite met concentreren,
  • bent vergeetachtig,
  • bent moe,
  • je wordt dikker of juist dunner,
  • je hebt slaapproblemen,
  • of hebt last van schuldgevoelens,

Contact met Psycholoog Utrecht

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mailtje naar mijn praktijk.